Mønsted Kalkgruber

I det smukke landskab omkring Mønsted, lidt vest for Viborg, ligger Mønsted Kalkgruber, en af Viborg-egnens største attraktioner. Her kan du opleve verdens største kalkmine, som er menneskeskabt ved hårdt slid af seje mænd og kvinder fra egnen.

Kalkgruberne har en lang historie, der går helt tilbage til middelalderen. Der blev bygget meget i det middelalderlige Viborg. Kirker, klostre og store bygårde skød op overalt og der var brug for byggematerialer i store mængder, bl.a. mørtel til at klistre de store granitblokke sammen. Det blev grundlaget for Mønsted Kalkgruber, hvor de lokale bønder fik kongelig tilladelse til at bryde og brænde kalk og producere den mørtel de rige bygherrer i Viborg manglede så hårdt. Kalkbrydningen fortsatte i flere hundrede år og der blev brudt mange grubegange.
Det siges, at der løber hele 60 kilometer gange i området omkring Mønsted og Daugbjerg. I Mønsted Kalkgruber kan man færdes på ca. 4 km. gange med underjordiske søer og kæmpegrotter. 2 kilometer af gangene er oplyst og i gruberne kan du også opleve et multimedie-show der fortæller områdets historie.
Kalken blev brudt ved håndkraft i gruberne og i et udendørs brud, hvor der blev brugt ammunition og maskiner. Helt frem til 1980 blev der brændt kalk i det Kalkværket som i 2003 blev gennemrestaureret og i dag står som et betydningsfuldt mindesmærke om den tidlige kalkproduktion. Bygningen er fredet, men du kan færdes overalt og få et spændende indblik i datidens arbejdsforhold.
Naturen ved Mønsted Kalkgruber er helt unikt og kategoriseres som Natura2000 og et beskyttet område, hvor du kan opleve kalkoverdrev og uhyre sjældne plantearter. Faktisk findes Kratsnerren kun et enkelt sted i verden og det er ved Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber giver ly og vinterhi til tusindvis af flagermus. Omkring 12.000 af de små flyvende jægere overvintrer i grubernes mørke. Den konstante temperatur på 8C i grubegangene giver flagermusene det perfekte vinterhi, hvor de sætter sig fast under loftet eller ligger i klippesprækkerne og slår hvilepulsen til. Af hensyn til flagermusenes dvaletid er Kalkgruberne lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 1. april.


Mønsted Kalkgruber
Kalkværksvej 8
7850 Stoholm
www.monsted-kalkgruber.dk 


Forårsudstillingen

Naturens Stemme

Kom og oplev forårets magi og få inspiration til øjne, ører, sjæl og sind, når tronskiftet indvarsler en ny tid.

>> Læs mere  

Oplev...

Kongernes Forår

Gå på opdagelse i Viborg: Kongehyldningernes by.

>> Læs mere

Glæd dig til

Torvedag i Viborg

Oplev de hyggelige torvedage i Viborg hver lørdag i perioden 27. april - 21. december. 

Læs mere og book din stand her

Oplev...

Ladies Week

Alle Viborgs Ladies inviteres til et brag af en festlig uge, når hele Viborg Midtby i uge 18 omdannes til et pink univers

Event

Handywoman

Den pink håndværker kendt fra Løvens Hule kommer til Ladies Week. 

>> Læs mere

Oplevelser

Ladies Billet

Elsker du også goodiebags? Vi gentager succesen fra sidste år - nu med endnu flere lækkerier.

>> Læs mere

Viborg Beer Walk - Rundt i byen hele året rundt

Oplevelser

Viborg Beer Walk - Rundt i byen hele året rundt

Tag på en hyggelig tur rundt i Viborg på byens barer og cafeer og få fyldt dit medbragte Beer Walk glas.
Det koster kun 100 kroner.

>> Læs mere

Viborg Gavekortet

Den perfekte gave

Giv en gave som skaber liv, jobs og oplevelser i Viborg kommune. Et gavekort til shopping og oplevelser kan benyttes flere end 140 forskellige steder.

>> Læs mere

Vær med…

Vi er Viborg –
og det er du også..

Så har du lyst til at være en del vores fællesskab, så kontakt os gerne.

>> Læs mere