Domkirkekvarteret nord
I Reformationens Fodspor
Domkirken – Margretheplænen – Gråbrødre Kirkestræde – Sct. Mogens Gade
Ad brosten og langs stokroser
Sct. Mogens Gade er en af Danmarks hyggeligste gader med toppede brosten, stokroser og smukke gamle bygninger. Det var Viborgs økonomiske hovedgade, hvor de rigeste bygårde lå tæt på Domkirken blandet med lejevåninger for byens almindelige beboere.
Kongehyldest
Undervejs passerer du Margretheplænen, hvor det smukke Kongehyldnings Monument markerer, at Nordens regenter gennem flere hundrede år blev hyldet her i Viborg, som var det første og vigtigste stop på ruten, når der frem til enevælden 1660 skulle vælges og hyldes konger. Nu står der en skulptur i bronze og granit, som gengiver Dronning Margrethe I, der får sin nevø Erik af Pommern hyldet på tinge. Skulpturen er udført af billedhugger Axel Poulsen.
Reformationens gnist
Længere væk fra Domkirken passerer du stedet, hvor Hans Tausen prædikede ved Gråbrødre Kirke, efter borgerne havde erobret kirken. Prædikener, der satte hele Danmark i brand.
Kunstneren Bjørn Nørgaard har lavet skulpturen Hans Tausens Minde. En hæk angiver omtrentligt, hvor den daværende Gråbrødre Kirke lå. Du kan slentre ned i de gamle klosteranlæg, som engang har været fyldt af munke, syge og værdigt trængende. Munkene blev fordrevet allerede i 1530 som en del af reformationen. Senere blev klosteret indrettet til hospital og huser nu ældre beboere.
Viborg fik i tidlig middelalder mindst 12 sognekirker. Kirkerne blev suppleret af en domkirke, fem klostre og to milde stiftelser, der tog vare på svage folkegrupper. Af disse står kun Domkirken og Sortebrødre Kirke tilbage. Men indlejret i de mange bygninger i Sct. Mogens Gade kan du finde rester af oprindelige kirkeudsmykninger, genbrugt i de store borgerhuse. Der er mange pudsige detaljer i de gamle bygninger.