Domkirkekvarteret
syd
De hedenske rødder
Domkirken – Latinerhaven – Sortebrødre Plads
– Sortebrødre Kirke Stræde – Sct. Leonis Gade - Skolestræde
Fra lysthus til oldtidens ting og kult
Hvis du vandrer mod syd fra Domkirken, passerer du den gamle Latinerhave. Området blev i 1726 lagt øde under den store brand og givet til samtlige af skolens lærere til dyrkning. I slutningen af 1700-tallet delte rektor og vicerektor arealet mellem sig og anlagde hver sin have. Rektors lysthus i hjørnet blev anlagt i slutningen af 1700-tallet. Haven er i dag en park, omkranset af de oprindelige lindetræer tilbage fra 1700-tallet. Der er en staude have med henved halvfjerds forskellige stauder med poetiske navne som Guldslør, Kleopatras Nål og Løjtnantshjerte, og dertil er der femogtredive forskellige snapseurter, alle med angiveligt helbredende egenskaber.
Viborg – det hellige bjerg
Viborg betyder det hellige sted på bjerget. Fra Sortebrødre Kirke får du en imponerende udsigt ud over både Nørre- og Søndersø og en fornemmelse for det landskab, hvor man siden oldtiden samledes for at holde ting og kult. Sortebrødre Kirke er en af Viborgs ældste kirker, og bænke og vægpaneler er udsmykket med Mogens Thranes emblemmalerier fra 1700-tallet. En traditionel kirkeudsmykning, hvor bibelcitater og et motiv sekunderer hinanden og gerne skulle åbenbare skjulte betydninger for kirkegængeren. En religiøs og kunstnerisk gådeleg for det selvstændige oplysningsmenneske, som benyttede kirken.
Tandpine, Skolestræde og den gamle bispegård
Hvis du forcerer den stejle sti ned til Sct. Leonis Gade, når du til Sankta Appolonias Kilde eller Lone Kilden, som den også kaldtes, der i sin tid havde sit udspring nær hjørnet af Sct. Leonis Gade og Sortebrødre Kirke Stræde. Lone var det folkelige navn for den byzantinske helgeninde, der ledmartyrdøden på bålet, som hun selv besteg hellere end afsværge sin kristne tro. Inden det kom så vidt, fik hun dog slået alle sine tænder ud. Derfor blev hun skytshelgen for folk med tandpine. Længere derfra finder du det hyggelige Skolestræde, hvor en af Danmarks ældste skoler lå. Slentrer du videre derfra, ender du ved den idylliske bispegård fra 1700-tallet.