Domkirkekvarteret 
syd

De hedenske rødder

Domkirken – Latinerhaven – Sortebrødre Plads
– Sortebrødre Kirke Stræde – Sct. Leonis Gade - Skolestræde

Fra lysthus til oldtidens ting og kult
Hvis du vandrer mod syd fra Domkirken, passerer du den gamle Latinerhave. Området blev i 1726 lagt øde under den store brand og givet til samtlige af skolens lærere til dyrkning. I slutningen af 1700-tallet delte rektor og vicerektor arealet mellem sig og anlagde hver sin have. Rektors lysthus i hjørnet blev anlagt i slutningen af 1700-tallet. Haven er i dag en park, omkranset af de oprindelige lindetræer tilbage fra 1700-tallet. Der er en staude have med henved halvfjerds forskellige stauder med poetiske navne som Guldslør, Kleopatras Nål og Løjtnantshjerte, og dertil er der femogtredive forskellige snapseurter, alle med angiveligt helbredende egenskaber.

Viborg – det hellige bjerg
Viborg betyder det hellige sted på bjerget. Fra Sortebrødre Kirke får du en imponerende udsigt ud over både Nørre- og Søndersø og en fornemmelse for det landskab, hvor man siden oldtiden samledes for at holde ting og kult. Sortebrødre Kirke er en af Viborgs ældste kirker, og bænke og vægpaneler er udsmykket med Mogens Thranes emblemmalerier fra 1700-tallet. En traditionel kirkeudsmykning, hvor bibelcitater og et motiv sekunderer hinanden og gerne skulle åbenbare skjulte betydninger for kirkegængeren. En religiøs og kunstnerisk gådeleg for det selvstændige oplysningsmenneske, som benyttede kirken.

Tandpine, Skolestræde og den gamle bispegård
Hvis du forcerer den stejle sti ned til Sct. Leonis Gade, når du til Sankta Appolonias Kilde eller Lone Kilden, som den også kaldtes, der i sin tid havde sit udspring nær hjørnet af Sct. Leonis Gade og Sortebrødre Kirke Stræde. Lone var det folkelige navn for den byzantinske helgeninde, der ledmartyrdøden på bålet, som hun selv besteg hellere end afsværge sin kristne tro. Inden det kom så vidt, fik hun dog slået alle sine tænder ud. Derfor blev hun skytshelgen for folk med tandpine. Længere derfra finder du det hyggelige Skolestræde, hvor en af Danmarks ældste skoler lå. Slentrer du videre derfra, ender du ved den idylliske bispegård fra 1700-tallet.

 

Glæd dig til 

Sommerhaven på Hjultorvet 

Viborgs nye grønne oase midt i centrum, et rum for alle aldre.

>> Læs mere her

 

Sommersjov og oplevelser

Sommerbillet

Alle børn er inviteret med på en sommer rundt i Viborg og omegn.

>> Læs mere her

Opdag Viborg med

Viborg Guiden

Guiden til Viborg & Omegn er gratis og byder dig velkommen til Viborg med 112 sider fyldt med områdets attraktioner, Viborgs historie og meget mere.

>> Læs mere her

På tur med

Margrethe I

Oplev Viborg til søs med Margrethe I, der sejler på Viborgsøerne. 

>> Læs mere her

 

Oplev Viborg med

Viborg Toget

Hop på Folkebladstoget og kør med på en hyggelig tur gennem gågaderne og den gamle bydel. 

>> Læs mere her

Oplev...

Torvedag i
Viborg

Oplev de hyggelige torvedage i Viborg hver lørdag i perioden 27. april - 21. december.

>> Læs mere og book din stand her

Viborg Beer Walk - Rundt i byen hele året rundt

Oplevelser

Viborg Beer Walk - Rundt i byen hele året rundt

Tag på en hyggelig tur rundt i Viborg på byens barer og cafeer og få fyldt dit medbragte Beer Walk glas.
Det koster kun 100 kroner.

>> Læs mere

Viborg Gavekortet

Den perfekte gave

Giv en gave som skaber liv, jobs og oplevelser i Viborg kommune. Et gavekort til shopping og oplevelser kan benyttes flere end 140 forskellige steder.

>> Læs mere

Vær med…

Vi er Viborg –
og det er du også..

Så har du lyst til at være en del vores fællesskab, så kontakt os gerne.

>> Læs mere