Kongenshus Mindepark og Ø Bakker
Kongenshus Mindepark
Kongenshus Mindepark er et af Danmarks smukkeste og mest særprægede naturområder. Et af landets største sammenhængende hedearealer, der giver et billede af, hvordan store dele af Jylland så ud for 200 år siden. I 1723 startede man forsøgene på at forvandle heden til landbrugsjord. Snart indså man, at den sandede jord ikke var egnet til korn, så det blev i stedet kartofler, der
indtog de store hedestrækninger.
Kongenshus Mindepark indeholder et væld af historier og skæbner, der i dag blandt andet fortælles i fotoudstillingen ”Hedens Ansigter”, der er en del af ”Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere” stiftet i 1942. Her er store sten rejst for at mindes de mange familier, der har deltaget i det hårde arbejde med at opdyrke heden. Flere hundrede navne er indgraveret i stenene sammen med vers, ordsprog og små ikoner for at hædre hedens opdyrkere.
Kongenshus Hede og Mindepark er et yndet udflugtsmål. Der er flere afmærkede vandreruter på heden, der fører dig rundt mellem lyng, tyttebær og enebær. De oplagte startsteder til en god gåtur på heden er den offentlige P-plads ved Kongenshus Kro & Hotel på Skivevej eller helt inde ved P-pladsen ved Mindeparken og udsigtstårnet.
Ø Bakker
En anden hedeslette på Viborg-egnen, Ø Bakker, ligger langt mod øst i Nørreådalen. Terrænet er hævet 50 meter over omgivelserne og er meget kuperet. Udsigten fra toppen over den brede Nørreådal til Viskum Skov mod syd er storslået.
Ø Bakker er i dag indhegnet, fordi området afgræsses af får, der holder vegetationen nede. Her vrimler med sommerfugle, guldsmede og andre insekter. Ø Bakker har flere gode stier gennem området, der er rigt på de typiske hedeplanter f.eks. birketræer,
porse, enebær, blåbær og tyttebær, men også de mere sjældne guldblomme og femradet ulvefod.