Uropførelse ved festival-gudstjeneste med Viborg Domkirkes kor og tenorsolist

Det er blevet en fast tradition, at der ved denne festgudstjeneste under festivalen uropføres ny musik, skrevet til domkirkens kor. Hver gang vælges en ny komponist, og i år er valget faldet på Jakob Lorentzen, organist og kantor ved Holmens Kirke og slotsorganist ved Chris­tiansborg Slotskirke.

Til festivalgudstjenesten har han komponeret al musikken på nær salmerne. Lisbeth Smedegaard Andersen har digtet teksterne, som musikken er skrevet til. Der er således tale om både nye tekster og ny musik. Der relateres i teksterne til vores egen tid og vores egen by og kirke såvel indholdsmæssigt som sprogligt. Og selvfølgelig tydeliggøres det, at der er tale om netop en festgudstjeneste.

Det er en stor tilfredsstillelse for kirkens kor og organister at skulle omsætte de helt nye satser til klingende virkelighed. Samtidig er Folkekirken blevet beriget med ny, vedkommende og velklingende musik. Medvirkende er Viborg Domkantori, Viborg Domkirkes Ungdomskor, tenorsolist Morten Andersen Krogh samt domkirkens organister og korledere Morten Ladehoff og Jette Haslund Birch. Liturg er biskop Henrik Stubkjær.

Morten Andersen Krogh er tilknyttet Viborg Domkirkes kor som sangpædagog og stemmetræner. Han har utallige gange optrådt som solist, både med kor og orkester. Som komponist har Jakob Lorentzen de senere år påkaldt sig stor opmærksomhed ved at skrive fremragende musik til mange af landets kor. Jakob Lorentzen har som følge heraf modtaget adskillige priser, både som kirkemusiker og som komponist.

Lisbeth Smedegaard Andersen er repræsenteret med adskillige salmer i Den Danske Salme­bog og andre salmeudgivelser. Hendes salmer er kendetegnet ved stor sproglig sikker­hed og et sansende billedsprog, der er inspireret af både Bibelen, litteratur og kunsthistorie.