Mønsted Kalkgruber

I det smukke landskab omkring Mønsted, lidt vest for Viborg, ligger Mønsted Kalkgruber, en af Viborg-egnens største attraktioner. Her kan du opleve verdens største kalkmine, som er menneskeskabt ved hårdt slid af seje mænd og kvinder fra egnen.

Kalkgruberne har en lang historie, der går helt tilbage til middelalderen. Der blev bygget meget i det middelalderlige Viborg. Kirker, klostre og store bygårde skød op overalt og der var brug for byggematerialer i store mængder, bl.a. mørtel til at klistre de store granitblokke sammen. Det blev grundlaget for Mønsted Kalkgruber, hvor de lokale bønder fik kongelig tilladelse til at bryde og brænde kalk og producere den mørtel de rige bygherrer i Viborg manglede så hårdt. Kalkbrydningen fortsatte i flere hundrede år og der blev brudt mange grubegange.
Det siges, at der løber hele 60 kilometer gange i området omkring Mønsted og Daugbjerg. I Mønsted Kalkgruber kan man færdes på ca. 4 km. gange med underjordiske søer og kæmpegrotter. 2 kilometer af gangene er oplyst og i gruberne kan du også opleve et multimedie-show der fortæller områdets historie.
Kalken blev brudt ved håndkraft i gruberne og i et udendørs brud, hvor der blev brugt ammunition og maskiner. Helt frem til 1980 blev der brændt kalk i det Kalkværket som i 2003 blev gennemrestaureret og i dag står som et betydningsfuldt mindesmærke om den tidlige kalkproduktion. Bygningen er fredet, men du kan færdes overalt og få et spændende indblik i datidens arbejdsforhold.
Naturen ved Mønsted Kalkgruber er helt unikt og kategoriseres som Natura2000 og et beskyttet område, hvor du kan opleve kalkoverdrev og uhyre sjældne plantearter. Faktisk findes Kratsnerren kun et enkelt sted i verden og det er ved Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber giver ly og vinterhi til tusindvis af flagermus. Omkring 12.000 af de små flyvende jægere overvintrer i grubernes mørke. Den konstante temperatur på 8C i grubegangene giver flagermusene det perfekte vinterhi, hvor de sætter sig fast under loftet eller ligger i klippesprækkerne og slår hvilepulsen til. Af hensyn til flagermusenes dvaletid er Kalkgruberne lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 1. april.


Mønsted Kalkgruber
Kalkværksvej 8
7850 Stoholm
www.monsted-kalkgruber.dk 

Velkommen til Jul i Viborg

Oplevelser

Velkommen til Jul i Viborg

 2. – 23. december
Har du lyst til at opleve jul på den virkelig hyggelige måde?
Så kom til Jul i Viborg og mærk den særlige stemning, der breder sig ud i gaderne og butikkerne. Vi har pyntet hele byen og skabt måske Danmarks hyggeligste Juleby til dig og din familie. Du inviteres til at opleve alle de lokale ildsjæle, der hver dag gør sig umage for at skabe lækkerier, stemning og nye oplevelser - i hele Danmarks Juleby.

>> Læs mere

Nisseskole

Oplevelser

Nisseskole

Kom med på Danmarks eneste Nisseskole når vi igen i år slår dørene op til en verden fuld af nissemagi og sjov.

Nisseskolen præsenteres i samarbejde med Svanerent

>> Læs mere

Shopping

Viborggaver.dk gør det let for dig!

Viborggaver.dk gør det let for dig at købe årets firmajulegaver – og samtidig handle lokalt!
Få et login, bestil online og vi leverer gaverne direkte til virksomheden.

(Viborggaver.dk er udelukkende til erhverv og derfor er der ingen salg til private). 

>> Læs mere

Viborg Beer Walk - Juleedition

Oplevelser

Viborg Beer Walk - Juleedition

Kom med Kultur Anders på bar og en guidet tur i december.

>> Læs mere

Shopping

Julesweater

Vi er Viborg har fået lavet en speciel Viborg julesweater. Selv Domkirkens spir er med. 

>> Læs mere

Viborg Beer Walk - Rundt i byen hele året rundt

Oplevelser

Viborg Beer Walk - Rundt i byen hele året rundt

Tag på en hyggelig tur rundt i Viborg på byens barer og cafeer og få fyldt dit medbragte Beer Walk glas.

Det koster kun 100 kroner.

>> Læs mere

Den perfekte gave

Viborg gavekortet

Den perfekte gave

Giv en gave som skaber liv, jobs og oplevelser i Viborg Kommune. Et gavekort til shopping og oplevelser kan benyttes flere end 150 forskellige steder.

>> Læs mere

Vi er Viborg - og det er du også..

Vær med…

Vi er Viborg –
og det er du også..

Så har du lyst til at være en del vores fællesskab, så kontakt os gerne.

>> Læs mere