Image Alt

Nissebyen Viborg

Velkommen til nissebyen Viborg

Hvis der er nogen, som eeelsker jul, så er det nisser... og dem har vi mange af her i Viborg. Faktisk er der fire forskellige nisseklaner: Skovnisser, torvenisser, portnisser og drillenisser. De flyttede hertil i tidernes morgen, da gårdnisserne ude på landet sneg sig ombord på bøndernes hestevogne og rejste med ind til byen, hvor de bosatte sig i vores gamle handelsby. Gårdnisser blev til bynisser og med tiden delte de sig op i forskellige klaner, der hver især kan noget helt særligt. Vil du møde dem, så kom og få dit helt eget nissepas, der viser vej til alt det sjove, man kan opleve i Danmarks juleby Viborg.

Nisseklaner

Skovnisser elsker at gemme sig og er nok de sværeste at få øje på. De holder til på Hjultorvet, elsker at passe på juletræerne i byen... og, så kender de alle smutveje og flugtveje i byen.
Drillenisser er nogle pjattehoveder, der leger, synger og driller dagen lang. De kan ændre sig, så de ligner mennesker og de kan derfor være utroligt svære at skelne fra rigtige mennesker.
Portnisser kan godt lide at holde vagt... og, derfor har de i år lavet en vagtpost i Sct. Mathias Port. De har nøglerne til byen og sørger for, at det kun er den gode magi, der kommer ind.
Torvenisser er forgabte i byens liv og mennesker. De bor på Nytorv og er dygtige til at samle de mønter op, som vi går og taber. Det siges, at Torvenisserne er den rigeste klan i byen.

Vi passer godt på vores nisser

Noget af det vigtigste for en juleby er nisserne. Derfor har Viborg nogle helt særlige og meget omhyggelige nissepassere, der holder øje med nisseboerne (og nisserne) i vores by. Du kan kende dem på deres grønne nissehuer og store smil. De er frivillige og bidrager med masser af god julestemning. Fælles for vores korps af frivillige nissehjælpere er, at de alle har fysiske eller psykiske handicap - og, så er de til at stole på. De sørger for at nisserne kan føle sig trygge, når byen bliver fyldt med mennesker - og de sørger for, at både små og store mennesker får gode oplevelser med hjem. Uden dem ville julen i Viborg ikke være den samme.

Nisseskolen for børn, der elsker nisserier

Har du nogensinde hørt om en nisseskole, hvor man kan lære om nissernes fortryllende verden? Sådan en har vi her i julebyen. Igen i år slår vi portene op til Viborgs populære nisseskole, hvor skolebørn mellem 6 og 10 år kan hygge sig, lege og blive meget klogere på nisser og nisserier... Nisseskolen varer et par timer og rummer kreative workshops og aktiviteter, med masser af sjov og spas samt viden om nisserne og deres nisserier. Skolen ligger ved nisseskoven på det gamle Hjultorv, lige midt i byen.
Hvis du er interesseret i at blive skrevet op til Nisseskole 2021 så send en e-mail til info@vierviborg.dk med navn, mail og telefonnummer. Så kontakter vi dig.

Rejs rundt i Viborg med dit eget nissepas

Jul i Viborg er noget helt særligt for både store og små nisser - og gæster fra hele landet. Her er der Jul som i gamle dage. Ægte julestemning, en juleby som ingen andre steder. Nisserne tog nemlig over og sørgede for endnu flere oplevelser, nisseskole, nissetog og sjove udfordringer til en hel dag (måske endda flere). Udfyld passet og tag det med rundt i byen når I skal se de mange smukke lys, finde spor fra de forskellige nisse-klaner, se julefilm og udstilling, spise grød, købe julegaver og alt de andre ting. Hvis du er rigtig dygtig, kan du måske nå at samle alle stemplerne i dit helt eget nissepas.