Musikstil med sin helt egen skønhed – Gunnar Idenstam, Sverige

Individualistisk er det ord, der bedst karakteriserer den svenske organist og folkemusiker Gunnar Idenstam, der spiller orgel på sin helt personlige facon med den franske orgeltradition som baggrund. 

Vi skal opleve både 15-hundredetals komponisten Praetorius’ dansemusik, og 20 minutters originalmusik af J.S. Bach spillet frimodigt og nutidigt, tilsat svensk folkemusik og egne improvisationer i form af barokkens dansesatser – måske med indflydelse fra symfonisk rock fra 70’erne og 80’erne. Her er tale om en slags musik, der, uafhængigt af musikstil, udfolder sin helt egen skønhed. 

Allerede som 15-årig vandt Gunnar Idenstam den prestigefyldte internationale konkurrence i improvisation på orgel ”Grand Prix de Chartres”, og siden har han gjort international karriere som koncertorganist.Det engelske musikmagasin Gramophone  skrev i 2018 malende om, hvad der er så særligt ved Idenstams spil:
”Hans orgel-improvisationer erobrer deres helt eget univers – med lige dele apokalyptisk progressiv rock, folklore og dramatisk fransk symfoni. Idenstams føling med orgelet er lige så funky, som det er majestætisk.”

Program:
Michael Praetorius (1571-1621) Arr. Idenstam:
Ballet G-dur
Courante La Rosette
Branle d-mol
Ballet g-molGalliarde

J.S. Bach (1685-1750):
Preludium, Largo BWV 530
Fuga e-mol BWV 548

Trad. Arr. Idenstam:
Polska efter Gössa Anders g-mol
Polska efter Karl Lindblad

Gunnar Idenstam:
Improvisationer i form af fire dansesatser  over en given, kendt melodi