Musikstil med sin helt egen skønhed – Gunnar Idenstam, Sverige

Individualistisk er det ord, der bedst karakteriserer den svenske organist og folkemusiker Gunnar Idenstam, der spiller orgel på sin helt personlige facon med den franske orgeltradition som baggrund.

Vi skal opleve både 1500-tals komponisten Praetorius’ dansemusik, og 20 minutters originalmusik af J.S. Bach spillet frimodigt og nutidigt, tilsat svensk folkemusik og egne improvisationer i form af musikalske meditationer til en turbulent tid – måske med indflydelse fra symfonisk rock fra 70’erne og 80’erne. Her er tale om en slags musik, der uafhængigt af musikstil udfolder sin helt egen skønhed.

I 1986 vandt Gunnar Idenstam den prestigefyldte internationale konkurrence i improvisation på orgel ”Grand Prix de Chartres”, og siden har han gjort international karriere som koncertorganist.

Det engelske musikmagasin Gramophone  skrev i 2018 malende om, hvad der er så særligt ved Idenstams spil: ”Hans orgel-improvisationer erobrer deres helt eget univers – med lige dele apokalyptisk progressiv rock, folklore og dramatisk fransk symfoni. Idenstams føling med orgelet er lige så funky, som det er majestætisk.”
Program:Michael Praetorius (1571-1621) Arr. Idenstam:Suite ur Terpsichore musarum:     Courante i F-dur     Branle gay     Ballet des Coqs
J.S. Bach (1685-1750):Preludium, Largo BWV 530Fuga i E-moll BWV 548
Trad. Arr. Idenstam:Storpolska efter Gössa AndersPolska från Småland i G-durGangar efter Jens Myrå
Gunnar Idenstam:Meditative  improvisations from the project ”Peaceful Organ”